Koorpraet komt 1x per 6 weken uit.
Redactie: 

Riet van Asperen 
 

Welkom bij "I believe"

Laatste nieuws:

Weer een nieuw jaar, 11 januari ’17 was de eerste repetitie, met natuurlijk onze nieuwjaarsborrel. Maar er moet ook volop gestudeerd worden want er staat weer genoeg op het programma. Allereerst een medewerking in Hoogmade, in een aller schattigste kerkje waar ds. Westrik voorgaat. Wij willen dit graag doen, waarschijnlijk is ons koor met meer mensen dan dat er mensen in de kerk zitten. En natuurlijk zijn we al bezig voor de palmzondag, waarin wij traditie getrouw de Passie vertolken dit keer weer de Passie-Cantate van Johan Bredewoud in de zijde kerk. Zou U het leuk vinden om een keer mee te doen dan bent u welkom ook om ons te ondersteunen op 9 april, wij repeteren op de woensdagavond van 19.45 tot 22.00 uur. Wij zouden het leuk vinden. Rest mij nog te melden dat onze jaar vergadering 8 februari is met een feestelijk tintje, een borreltje dus. Maar helaas gaan er twee fijne mensen ons bestuur verlaten, namelijk Hennie en Riet van hieruit heel veel dank voor al het werk dat jullie verricht hebben. Gelukkig zijn er ook weer twee mensen bereid gevonden die hun taken gaan overnemen Atty en Grieta, hartelijk welkom in het bestuur, en het is ook best wel gezellig onderling. Onze zieken sterkte en beterschap in het bijzonder Gerda. Een vriendelijke groet,

Jeanne Hunink        


Op 15 december hebben we weer meegewerkt in het Kerstconcert voor ouderen in de Grote- of Sint Laurenskerk in Rotterdam. Hierover heeft Adrie in de vorige BijEen ook al verteld.

Ik wil hier nog even iets over vertellen. Dit inmiddels traditionele concert, wordt elke 2 jaar georganiseerd (dit jaar al weer voor de 11e keer) voor de ouderen in en rond Rotterdam. 1350 kaarten zijn er uitgegeven, grotendeels aan de bewoners van verzorgingshuizen en woongebouwen voor ouderen, die allemaal met bussen afgehaald en na afloop ook weer terug gebracht zijn.

Een bomvolle Laurenskerk dus, die voor de gelegenheid prachtig was versierd.

Aan dit concert werkten mee het grootkoor, bestaande uit 3 gemengde koren, waar ‘I believe’ onderdeel van uitmaakte en vele solisten, zoals onder meer de sopraan Annelies Schep en bariton Ernst Daniël Smid, het Orchestra Particolare en nog veel meer. Te veel om hier allemaal op te noemen.

Heel veel prachtige muziek is hier ten gehore gebracht. Dit alles stond onder de bezielende leiding van onze dirigent Johan den Hoedt. Het was een groot feest om hieraan mee te mogen werken.

01-03 Believe

Op zondag 25 december mochten wij weer meewerken in de Kerstmorgendienst in de Zijdekerk. Voorganger was ds. Anne-Marie van Briemen. Ben Kramer begeleidde ons op het orgel en Ruben Drenth bespeelde zijn trompet.

Het was een ouderwets volgepakte kerk met prachtige versieringen en natuurlijk met de traditionele enorme kerstboom. Het was een feestelijke dienst  met veel samenzang en vele andere mooie liederen.

Mocht u geïnspireerd worden door deze mooie berichten, kom geheel vrijblijvend eens kijken bij onze repetities. Wij zingen op de woensdagavond van 20.00 - 22.00 uur in ‘de Loods’.

Wij begroeten onze zieken en wensen hen beterschap toe.

 Namens ‘I believe’ wens ik u een gezond en gelukkig nieuw jaar.

 Met vriendelijke groet,

Riet van Asperen            

----

Wat gaat de tijd ontzettend snel! De laatste weken van het jaar zijn al weer aangebroken. Het koor heeft aan heel wat concerten en andere activiteiten meegewerkt dit jaar. Ons laatste optreden was op 15 december jl. in de Laurenskerk in Rotterdam bij het kerstconcert voor ouderen dat elke 2 jaar wordt gehouden. Het was weer een geweldige beleving met alle koren, solisten en musici te zingen van de geboorte van onze Heer. Nog een optreden rest ons. Medewerking aan de kerstmorgendienst in onze eigen Zijdekerk. Wij hopen dat het een geweldige dienst mag worden tot eer van God.

Wij groeten de zieken in ons koor en wij hopen dat zij het komende jaar weer met ons mee gaan zingen en als dat niet kan heel veel sterkte toegewenst.

Rest ons u nog een gelukkig en voorspoedig 2017 toe te wensen.

Adrie Benschop                                                                                                                                                                                   

---

Het fijne zomerweer is vertrokken, maar wat een mooie herfstkleuren hebben we mogen bewonderen. Als je reed over de Zijde, de Boezemlaan, ach waar eigenlijk niet. Overal was het schitterend. Nu op dit moment is het grijs met buien.
Het concert in Rotterdam was mooi. Geweldig om met zo’n 150 zangers gezamenlijk te mogen zingen. Het was een goed gevulde kerk (ook vanuit Boskoop waren er zo’n 20 tal mensen meegegaan, onze trouwe supporters.
De kooravonden zijn druk. Wat het programma aan gaat repeteren we volop voor de komende Kerst. Zingen in de Laurenskerk (Rotterdam), maar ook voor de kerstdienst in de Zijdekerk. We hopen daar samen met elkaar een dienst van te maken tot eer van God, die Zijn Zoon naar de aarde stuurde om onze schuld op zich te nemen zodat wij in Zijn genade verder mogen leven.
Zo ziet u, er is genoeg te zingen. En dat doen we in volle overgave en met veel plezier.
Allen een hartelijke groet namens het koor I believe.

Hennie Hamming

---

Fijn dat de zieken van het LUMC genoten hebben van ons optreden daar op zondagochtend 2 okt. Altijd weer bijzonder dat de mensen dat zeer waarderen; daar word je zelf ook blij van!

Spannend hoor ik schrijf dit stukje vóór 15 okt. want a.s. zaterdag mogen we optreden in Rotterdam en zingen met onze dirigent die dan 25 jaar dirigeert!

We hebben flink geoefend dus…laat Rotterdam maar komen!

En de woensdag daarop is er weer een “gewone” kooravond waar we verder gaan met het Kerstrepertoir voor in de Zijdekerk en ook voor de Laurenskerk te Rotterdam, waar voor de ouderen een Kerstdienst wordt georganiseerd.

Er is dus nog veel te doen.Wilt u meedoen met ons koor, graag….welkom op woensdagavond 20.00 uur in de Loods.

Gerda Schuyt                                                                                                                                                                      

--

Dirigent Johan den Hoedt jubileert.

Op zaterdag 15 oktober 2016 organiseren de gezamenlijke koren waaraan Johan den Hoedt als dirigent is verbonden een groots jubileumconcert in de Breepleinkerk in Rotterdam. Met dit concert wordt gevierd dat Johan 25 jaar dirigent is. Chr. Mannenkoor ”Rotterdam-Zuid”, Mannenkoor Onderling Genoegen uit Nieuwendijk, Chr. Gemengd Koor ”De Slagsingers” uit Barendrecht, Protestants Kerkkoor “I Believe” uit Boskoop en BrandweerMannenkoor ZHZ uit Dordrecht zullen te zien en te horen zijn.

Alle koren worden gedirigeerd door Johan den Hoedt.

Hoewel de koren hun eigen kenmerkende repertoire hebben is een gezamenlijk optreden geen uitzondering. Dat zal ook in dit concert weer bevestigd worden.

Tevens werkt er een keur van regionaal en landelijk bekende musici mee aan het concert: Annelies Schep, sopraan; André de Jager, vleugel; Bert Kruis, orgel; Jeanette Jelier, fluit; Jolanda den Houter, hobo en Ruben Drenth, trompet.

Zij zullen hun instrumenten in bewerkingen door Johan den Hoedt laten klinken en de koren begeleiden.

Samen met deze musici en de koren wordt in dit jubileumconcert een zeer afwisselend programma geboden, dat de toegangsprijs van slechts € 10,- p.p. zeker waard is.

Kaartverkoop aan de kerk en via de leden van de koren.

Het concert begint om 20.00 uur.

De kerk gaat open om 19.30 uur.

De organisatie heet u en jullie allen hartelijk welkom in de Breepleinkerk (ingang Randweg).

 

--

Het is al weer een tijdje geleden dat wij iets van ons hebben laten horen.

De diensten van Palmpasen en Pasen liggen alweer een tijdje achter ons.
Het waren fijne diensten waarin we heerlijk hebben gezongen.

Na de Pasen hebben we nieuwe muziek uitgedeeld gekregen voor het jubileumconcert van onze dirigent Johan den Hoedt. 

Hij viert dit jubileum omdat hij 25 jaar dirigent is. Het concert, waaraan de koren van hem medewerking verlenen,
zal op 15 oktober worden gehouden in Rotterdam. Nog wel ver weg zult u denken.
Toch zijn we al begonnen met het oefenen van
deze nummers.

De vakantie komt er aan en dan kunnen we twee maanden niet zingen. Het zijn best veel nummers dus er moet goed
geoefend worden.

Over de opkomst kan ik niets zeggen want die is altijd heel goed. 

Op 4 juni gaan we nog een keer zingen in Zorgcentrum Souburgh in Waddinxveen.
Altijd fijn om met deze mensen samen te zingen. Het wordt door de bewoners ook erg op prijs gesteld. 

Eind juni begint de vakantie.

Er zijn ook een aantal leden die al een heel tijdje ziek zijn. We wensen Coby Dullaart, Hannie Fruithof en Bep Kolster veel
geduld toe en we hopen dat ze t.z.t. weer op het koor kunnen komen om met ons te zingen.

Nieuwe leden kunnen we altijd gebruiken, vooral bassen. Als u van zingen houdt komt U

dan een keertje kijken op onze repetitieavond. Het is altijd heel gezellig.

Hartelijke groeten van het koor I believe.


Adrie Benschop.

 

--

Een vroege Pasen dit jaar. Dat betekent voor ons weinig repetitieruimte voor Palmpasen en 1e Paasdag. Maar ja dan moeten we maar een beetje harder werken. De laatste woensdag ging er nog een halve avond af voor de jaarvergadering. Dat moet tenslotte ook gebeuren. Na de gebruikelijke jaarverslagen volgt de huldiging van de jubilarissen. De leeftijd van het koor is een beetje af te leiden uit de jubilea. Twee 40 en twee 50 jarige jubilea. Maar we gaan met goede moed verder, hoewel de mannen bezetting nu toch wel enige zorg gaat baren. Vier bassen is toch wel de absolute ondergrens. Kom op Boskoopse zangers, er is plaats genoeg. Hierna namen we afscheid van Ad Hazenberg, die na 8 jaar zijn muzicariaat wil beëindigen. Hij blijft gelukkig wel zingen. Hij wordt opgevolgd door Adrie Benschop, zodat het bestuur gelukkig weer compleet is. De zieken wensen we veel sterkte en zo mogelijk beterschap, en de gemeente…..tot Palmpasen.

Een hartelijke groet van,

Aat Pos                                                                                                                                                                                


Kerstconcert in de Zijdekerk op dinsdag 22 december

kerst1

Groots concert” stond er in de vooraankondiging voor dit concert, en groots was het. Toen om 19.00 uur de deuren open gingen, stroomde het publiek naar binnen en in korte tijd hadden we een volle Zijdekerk. Het publiek werd buiten bij aankomst verwelkomd door de Westlandse Midwinterhoorn Blazers uit Maasland.
5 koren werkten mee aan dit concert, t.w. Brandweermannenkoor Zuid-Holland-Zuid, Chr. Mannenkoor Rotterdam-Zuid, Chr. Gemengd Koor “Lovende Stemmen” uit Streefkerk, Chr. Gemengd Regiokoor “Song of Spirit” en ons eigen Prot. Kerkkoor “I believe”. De gemengde koren stonden onder leiding van Vincent van Dam en de mannenkoren onder leiding van Johan den Hoedt. Verder werkten mee Chr. Muziekvereniging “Concordia” uit Boskoop onder leiding van Dirkjan de Boer. Organist was Ben Kramer en fluitist Kees Alers.

Het was een hele opgave om al deze mensen een plekje te geven op het podium, maar met veel passen en meten is dit gelukt, zij het wel wat aan de krappe kant.
Het was een gevarieerd programma. In het voorprogramma speelde Concordia enkele mooie nummers. Na opening door Hennie Hamming was er samenzang afgewisseld met mooie liederen van het verenigde gemengde koor en het verenigde mannenkoor. Uit zo veel kelen tegelijk was het een lust om naar te luisteren. Het klonk prachtig en het veroorzaakte menigeen “kippenvel”. De koren werden ondersteund door orgel, piano en dwarsfluit.

De entree was gratis, maar er werd tijdens dit concert een collecte gehouden die werd aangekondigd door Gert van Doleweerd (voorzitter van “Song of Spirit”). Deze zou in zijn geheel geschonken worden aan de voedselbank Alphen aan den Rijn. Tijdens Vivaldi's Winter, gespeeld door Concordia, werd er gecollecteerd en aan het eind van het concert werd de opbrengst bekend gemaakt. De opbrengst was meer dan € 2300. Dit was boven alle verwachting!!

Dankzij onze sponsors, de adverteerders in het programmaboekje, het Verboomfonds en het Toos Loomanfonds was deze avond kostendekkend en kon de volle opbrengst van de collecte naar de voedselbank.

De avond werd afgesloten door de voorzitter van Concordia, mevrouw Karin Veerman.


Na afloop was er nog gelegenheid om koffie te drinken en na te praten, waar velen gebruik van maakten. Het was een feest om aan deze avond te mogen meewerken of om naar te luisteren. Wij danken iedereen die meegewerkt heeft om deze avond tot zo'n groot succes te maken.

________________________________________________________________

 

Groots Kerstconcert in de Zijdekerk

 

 In BijEen, nummer 18, eindigde Riet van Asperen haar stukje over het Prot. Kerkkoor I believe met: “Nu gaan we ons op de Kerst concentreren. Maar hierover een volgende keer.” Welnu, die volgende keer is nu aangebroken en ik mag u het een en ander vertellen over onze plannen met Kerst. U bent gewend dat het kerkkoor zijn medewerking verleent in de dienst van Kers

tmorgen, 25 december. Samen met de gemeente zingen we dan altijd bekende Kerstliederen. Ook zingt het koor enkele nummers die beluisterd kunnen worden. Maar Kerst 2015 wordt anders. Dan treedt het kinderkoor Kids4U op, onder leiding van Elles van der Willik. Misschien dat u sommigen van ons wel incognito mee ziet zingen. Op zondag 8 november werden tijdens de morgendienst zingende opa’s en oma’s gevraagd om mee te doen met het Kerstproject van Kids4U. Woensdagavond 11 november kwam Elles van der Willik herself naar de repetitie van I believe. Ze zal gedacht hebben: Als ik zingende opa’s en oma’s zoek, moet ik bij een koor zijn. Als het dan ook nog zingende opa’s en oma’s moeten zijn, dan is een bezoek aan I believe een schot in de roos. Dus mocht u op 25 december sonore basgeluiden of heldere sopraanstemmen horen, weet dan: I believe is er!!

Is dit dan wat Riet van Asperen bedoelde met ons concentreren op de Kerst? Helemaal niet! Boven dit stukje heb ik geschreven: Groots Kerstconcert. Op dinsdagavond, 22 december, wordt er in de Zijdekerk een Kerstconcert gegeven, wat best groots genoemd kan worden. Aan het concert nemen deel twee mannenkoren, drie gemengde koren en een muziekvereniging.

Het Chr. Mannenkoor “Rotterdam-Zuid”, het Brandweermannenkoor Zuid-Holland-Zuid en het Prot. Kerkkoor I believe staan onder leiding van Johan den Hoedt. Het Chr. Gemengd Koor Lovende Stemmen uit Streefkerk en het Chr. Gemengd Regiokoor “Song of Spirit” uit Doorn staan onder leiding van Vincent van Dam. De Chr. Muziekvereniging Concordia uit Boskoop staat onder leiding van Dirkjan de Boer. Verder werken mee Ben Kramer (orgel) en Kees Alers (dwarsfluit). Er zijn muzikale intermezzo’s en er is ook gelegenheid voor samenzang. De toegang is gratis. Tijdens één van die muzikale intermezzo’s wordt er wel een collecte gehouden. De opbrengst daarvan komt ten goede van de Voedselbank. Worden er dan geen kosten gemaakt? Ja zeker! Voor het concert wordt natuurlijk een programmaboekje gemaakt. In dit boekje wordt ook het een en ander geschreven over de diverse koren, dirigenten en andere medewerkers. Bovendien is er de mogelijkheid om advertenties in dit boekje te plaatsen. Uit de opbrengsten hiervan worden de kosten betaald. Mocht u een bedrijf of dergelijke hebben en ons willen helpen om de collecte geheel ten goede van de Voedselbank te laten komen door middel van het afnemen van een advertentie, neemt u dan gerust contact met mij op.

Samengevat: Kerstconcert Zijdekerk, 22 december 2015 om 19.30 uur. De kerkdeuren zijn open vanaf 19.00 uur. U kunt de kerk alleen maar binnengaan via de deuren aan de kant van de Zijde. Tot ziens??!!

Ad Hazenberg (abt.hazenberg@versatel.nl)

________________________________________________

In de afgelopen tijd hebben we twee keer onze medewerking verleend.

Op zondag 20 september mochten we optreden in het LUMC. Deze diensten worden opgenomen om uitgezonden te worden op de TV in het hele ziekenhuis, zodat iedereen die daar ligt, mee kan luisteren. Dit keer was het een meditatief concert. Het was een fijne dienst die geleid werd door drs. J.H.S. Evers, geestelijk verzorger in het LUMC. Hij had veel liederen uitgezocht die in vier blokjes werden verdeeld: Lofliederen, Meditatie, Voorbeden en Vredewens en slot. Het werd dan ook een zeer muzikaal geheel op het “Boerhaaveplein “ (de naam van de aula van het LUMC) met alleen een gedicht en een korte overweging tussendoor en verder alleen maar muziek.


Zaterdag 26 september hebben wij onze medewerking verleend aan een nazomerconcert in Nieuwendijk. Het Mannenkoor Onderling Genoegen (een ander koor van onze dirigent Johan den Hoedt) had een CD gemaakt, welke die avond gepresenteerd werd. Het koor bracht vele mooie nummers ten gehore met tussendoor muzikale intermezzo's met fluit, viool, orgel en piano. Wij zongen onder meer: Bless us this day, Psalm 122, I need Thee, God heb ik lief en Benediction.

Het was een prachtige avond!

Nu gaan wij ons op de Kerst concentreren. Maar hierover een volgend keer.

Met vriendelijke groet,

Riet van Asperen

______________________________________________________________

Het kerkkoor ‘I believe’ bestaat 14 september 2015 70 jaar.

Om daar voor de leden een accent aan te geven werd een uitgaansdag georganiseerd. Zo stonden op vrijdag 28 augustus (de mooiste dag van de week) 53 leden en 9 partners klaar om vanaf 08.15 uur in de bus te stappen en af te reizen naar Drimmelen. Daar lag een rondvaartboot gereed die om 10.00 uur richting Biesbosch afvoer. Inmiddels waren Johan en Carola ook gearriveerd.

08-09 Believe BiesboschDe stemming zat er al goed in toen de koffie met gebak werd geserveerd. Daarna begaven we ons naar het toilet of het bovendek om lekker uit te waaien en van de ongerepte natuur te genieten. Om 11.30 uur schoven we weer aan tafel voor de soep met ballen en de door het bestuur klaargemaakte belegde broodjes, heerlijk.

 

Rond twaalf uur verlieten we de boot om weer in de bus te stappen naar Heusden.

09-08 Believe kerk HeusdenTijdens de busrit was er voldoende tijd om de voorgenomen activiteiten te regelen, zoals molen bezichtigen met Aat, wijnproeverij met Hennie en bezoek Gouverneurshuis met Riet.

Om drie uur ging er een groep een rit maken met de paardentram.

 

Maar hoe het ook zij: om 15.45 uur werden we allemaal verwacht in de Catharijnekerk. We werden welkom geheten door de loco. De echte burgemeester, meneer Hamming, neefje van de voorzitter, moet tante tegen Hennie zeggen, was die dag jarig. Er werd een spontaan “lang zal die leven” gezongen en daarna een drietal vlotte liederen uit het repertoire. Het klonk prachtig in de grote kerk. Daarna speelde Johan den Hoedt op het monumentale Lohmanorgel de Toccata en fuga van J.S. Bach, BWV 565.09-08 Believe haven Heusden

Daarna ging de tweede groep een paardenrit maken en om 17.00 uur wachtte ons een driegangen-keuzemenu in eetcafé Havenzicht. Om 20.00 uur gingen we weer huiswaarts. Het was beduidend rustiger in de bus dan op de heenreis. We hebben een prachtige dag gehad, het leek wel een schoolreisje. Dat krijg je met 3 ex-leerkrachten in het bestuur.

 

Sjaak Benders

 ________________________________________________                         

Afgelopen woensdag 1 juli was de laatste repetitie van het seizoen 2014 / 2015.

Er is het afgelopen seizoenjaar veel gezongen in Boskoop, maar ook buiten de plaats. Zoals Rotterdam, Leiden, Brielle, Souburgh. Het is met veel enthousiasme gedaan. Maar nu de stemmen even laten rusten, al hoewel ik me dit eigenlijk afvraag, nu ja ik bedoel eigenlijk de hoge, lage zang noten even tot rust laten komen.
De laatste zangavond hebben we heerlijk verzoeknummers gezongen. Er waren vele nummers ingediend en Johan heeft er een programma van gemaakt. Al hoewel we alle deuren van Jacques open mochten laten in de Loods was het nog behoorlijk heet en zijn dus ook eerder gestopt, na dat we een ijsje verorberd hadden. Ook melde zich nog een nieuw lid aan een bas Jan van Loon. Hartelijk welkom en we hopen dat je je gauw thuis zult voelen op ons koor.
Op 28 augustus a.s. gaan we in verband met het 70 jarig bestaan van het koor een dagje uit.
We varen door de Biesbosch en gaan naar het mooie vestingstadje Heusden. Daar kunnen we verschillende dingen bekijken o.a. de Molen, het Gouverneurs huis. We gaan een rondrit met de paardentram door dit mooie stadje maken en een gids zal ons over deze plaats iets vertellen.
Na deze dag beginnen we met de koor repetities op woensdag 2 september, dan pakken we de draad weer op om ons voor te bereiden voor het optreden in het LUMC op 20 september a.s.
Zo wenst het bestuur u allen een goede zomer tijd toe thuis of in de vreemde .
De zieken en ons allen Gods onmisbare nabijheid.

Neem even de tijd,  Neem even de tijd,  Neem ook de tijd
héél even maar héél even maar om gelukkig te zijn
om in stilte om te genieten ruimte te geven
Zijn schepping dankbaar te zijn aan de ander
te bewonderen op je weg. Op je weg
op je weg .  


Een hartelijke groet 

Hennie Hamming.   

_______________________________________________

 

Met het naderen van de vakantie, gaan we merken  dat er al diverse mensen op vakantie zijn. Maar we hebben nog wel een paar optredens te doen. Zo zijn we op woensdag avond 20 mei in Floravita wezen zingen. We hebben bekende nummers gezongen, die velen mee konden zingen en dat was te zien aan de gezichten en  de mimiek van de monden, je kon merken dat de mensen het fijn vonden. Op 3 juni zijn we wezen zingen in Souburgh Waddinxveen, ook daar zijn de ouderen blij met ons bezoek om een avond te luisteren en te zingen.  31 Mei geven we onze medewerking aan een zangdienst in de Dorpskerk.  Als ik dit schrijf moet het nog gaan gebeuren, maar we hebben een mooi gevarieerd programma met veel samenzang, het wordt een mooie dienst.  1 Juli is onze laatste kooravond voor de vakantie, alle koorleden mogen een verzoek nr. indienen bij dirigent Johan, die maakt een leuk programmaatje en gaan we vrolijk zingen en hebben een gezellige afsluiting van het seizoen. En op 2 september starten we weer. Allemaal een prettige vakantie.

 Jeanne Hunink        

_______________________________________________

 

Muziekdienst op 31 mei

In de afgelopen weken hebt u kunnen luisteren naar het Prot. Kerkkoor “I believe” tijdens Palmzondag en Paasmorgen. Op die zondagavond van 29 maart zongen we de Deutsche Messe van Franz Schubert. Het was indrukwekkend, mede door de gesproken teksten tussen de gezongen nummrs. Heel stil was het in de kerk toen het Sanctus (Heilig, heilig, ist der Herr!) vertolkt werd. Uitbundig was de zang op Paasmorgen, samen met de trompettist Ruben Drenth. Onze dirigent, Johan den Hoedt, vond deze Paasmorgen de mooiste die hij tot nu toe bij ons heeft meegemaakt!

Maar intussen kijken we al weer naar de toekomst. U kunt ons weer beluisteren en met ons meezingen op 31 mei a.s. in de avonddienst. In deze muziekdienst staat het gebed van Jabes centraal. Dat gebed kunt u vinden in 1 Kronieken 4 : 10. In het koornummer, wat hierbij hoort, zingen we o.a. “Als, Heer, uw hand mij leidt, dan komt alles goed”. Dominee Evert Westrik is de voorganger in deze dienst. Wij hopen u op deze avond te mogen ontmoeten. Behalve deze muziekdienst is er ook een optreden in Floravita en Souburgh. Maar meer daarover in een volgend nummer van BijEen.

Namens het koor een hartelijke groet,

Ad Hazenberg

_______________________________________________

 

25 maart 2015

We zijn op weg naar Pasen, maar eerst komt de lijdensweg van Jezus die wij gedenken. Dat doet ons koor door opvoering van de Deutsche Messe. We zingen dit mooie stuk van Franz Schubert op 29 maart in de avonddienst. Een goede voorbereiding op het Paasfeest, een week later!

Dan op eerste Paasdag zingen we in de Zijdekerk feestelijke paasliederen, ook samen met de gemeente om de opstanding van onze Heer te vieren!

Fijn dat we de geoefende liederen dan mogen uitvoeren.

 Een hartelijke groet van ons koor,

Gerda Schuyt              

_______________________________________________

                                                                            

januari 2015

Na een drukke tijd rond Kerst, waarbij het Kerstconcert voor ouderen in de St. Laurenskerk in Rotterdam en ons optreden in de St. Catharijnekerk in Brielle wel de hoogtepunten waren en daarna onze medewerking op kerstmorgen in de Zijdekerk, zij het iets minder enthousiast omdat velen van ons geveld waren door de griep.

Op 28 januari jl. hebben wij onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering weer gehouden, waarin de perikelen van het koor weer besproken zijn.

Nu is het al weer begin februari en zijn we in een wat rustiger vaarwater gekomen. We zijn inmiddels begonnen met het instuderen van de Deutsche Messe van Franz Schubert die wij ten gehore willen brengen op Palmzondag. En natuurlijk zijn we ook al bezig met repeteren voor de Pasen. Mooie liederen over de opstanding van Jezus Christus. U ziet het, ook nu is er al weer werk aan de winkel.

Wij kunnen uiteraard nog wel wat nieuwe leden gebruiken en met name tenoren en bassen hebben wij hard nodig. Wellicht zijn er onder u nog wel enthousiaste mannen die dit eens willen proberen. Wij repeteren op de woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Loods en u bent van

harte welkom om eens te komen luisteren.

Hartelijke groeten,

Riet van Asperen, secretaris 

 

_______________________________________________

 

Vrijdagmorgen. O ja, een stukje schrijven voor BijEen.

 Toch wel mooi dat BijEen, je komt elkaar regelmatig tegen op papier en daardoor blijf je op de hoogte van elkaars wel en wee. Daarom dus nu weer een berichtje van ‘I believe’. Verleden week algemene ledenvergadering gehad. Het oude jaar nog eens doorgenomen en plannen gemaakt voor de toekomst.

We zijn op 31 januari bij Klaas van Eck (en zijn medebewoners) in Bloemendaal wezen zingen. Een standaard programma van eigen repertoire afgewisseld met declamatie en muzikale intermezzi door Johan. Alleen hadden we deze keer (i.v.m. de verjaardag van Hare Majesteit) een aantal vaderlandse liedjes op het programma. Dat werd door de toehoorders goed gewaardeerd en waar mogelijk meegezongen. Het blijft een plezierig deel van onze doelstelling ,zingen in zieken- en zorgcentra, waar wij zelf en onze luisteraars veel plezier aan beleven.

Nu met frisse moed weer passie- en paasprogramma’s aan het oefenen. ’t Is vroeg Pasen, dus dat wordt nog even hard werken.

Palmpasen brengen we voor het eerst een passie-cantate ‘Lam Gods’ uit het Oratorium ‘Van Liefde ongekend’ voor u ten gehore in de Dorpskerk.
Muziek: Johan Bredewout,
tekst: Hans de Ruiter.
Wij vinden het zelf erg mooi en hopen dat u dat ook vindt. Kom maar luisteren.

Alle zieken sterkte en moed voor de toekomst toegewenst.

Met hartelijke groet, 

Aat  Pos

_______________________________________________


Een stukje van ‘I believe’ schrijven voor BijEen, zacht herfstweer, buiten een prachtig kleurenspel van de natuur. Dan moet je toch even een rondje maken op de fiets. Onderweg neuriënd de liederen die we gisteren hebben gezongen tijdens het jubileumconcert van het Christelijk Mannenkoor Rotterdam-zuid. We hebben er zelf ook van genoten, zingen met een mannenkoor van zo’n 100 man achter je. Het zong geweldig maar het klonk ook geweldig, de reacties van het publiek waren lovend.

Naast de 5 koren deden er ook solisten mee o.a. Bert kruis, Marjo van Someren, Jan Peter Teeuwen, Anja van der Maten, Jeanette Jelier-den Hoedt, Ruben Drenth (je kreeg maar mooi het grootste applaus) en de algehele leiding onder een fantastische dirigent Johan den Hoedt. Alles met elkaar een fijne geslaagde avond.

En dan mogen de koorleden de muziek weer inleveren en krijgen we de kerstmuziek uitgedeeld. Want de volgende projecten staan voor de deur.
- Het grote kerstconcert voor ouderen in de Laurenskerk in Rotterdam. We hebben er zin in, de opkomst tijdens de repetities is heel vaak 100 %. Voor ons als bestuur geeft dat een goed gevoel. Het repeteert dan ook fijn en snel. Met een paar extra half uurtjes komt het wel goed.
En fijn, Wouter en Gerda, dat jullie weer terug zijn op het koor.
Maar ons medeleven gaat ook uit naar Klaas, we gedenken hem in ons gebed, met kaarten en bezoek, het is een zware weg, voor hem te gaan.
- Dan gaan we 12 december zingen in Floravita, op het thuisfront voor onze eigen ouderen. Zij krijgen een voorproefje van het concert in Rotterdam dat is de dag er na. Alle koorleden succes met de voorbereiding, en denkt u, dat klinkt gezellig: u bent van harte welkom op ons koor.

Jeanne Hunink 

 

_______________________________________________


Aat Pos

Na het zeer uitgebreide verhaal van Ad Hazenberg in Bijeen nummer 16 blijft er voor mij weinig nieuws te melden van het Koorfront. Maar ja, je staat op het lijstje dus moet je een stukje voor Bijeen (ons kerkblad ) in elkaar proberen te zetten. De gemeente moet tenslotte op de hoogte blijven van het wel en wee van het koor. En we hopen natuurlijk ook dat door je naam maar veel te laten zien er toch weer mensen het idee krijgen: He, daar wil ik wel eens gaan kijken en/of meedoen. Dus woensdagavond om 8 uur bent U van harte welkom op onze repetitie in de Loods.

We hebben zondagmiddag met veel plezier meegewerkt aan de bevestigingsdienst van onze nieuwe predikante (hoewel, een beetje minder warm zou wel prettig zijn geweest) en we gaan nu weer met goede moed aan de studie voor onze volgende optredens. In het LUMC zingen we op 14oktober na de kerkdienst een concertje van een half uur dus dat is weer eens wat anders dan we gewend zijn, maar daarom niet minder plezierig om te doen. Je weet dat je er veel mensen in het ziekenhuis een plezier mee doet, en daar doen we het toch voor.
De groeten aan en sterkte voor onze eigen zieken en zo mogelijk tot spoedig ziens.

Aat Pos

 

Niet alleen de scholen zijn weer begonnen, ook allerlei koren hier in Boskoop en daarbuiten. Zo ook het protestants Kerkkoor “I believe”. Zo’n zomervakantie gaat toch wel snel voorbij. Op maandagavond 20 augustus jl. ontmoetten we elkaar als koorleden voor het eerst weer op de midgetgolfbaan aan de Azalealaan in Boskoop. Maar liefst 51 van de 55 koorleden waren aanwezig om een balletje te slaan en met elkaar te genieten van de barbecue, de bijbehorende drankjes en natuurlijk de persoonlijke ontmoetingen. Behalve die 51 leden waren er ook 16 (waarvan sommige zeer trouwe) aanhangers. Als speciale gasten mochten we verwelkomen Marian en Gerrit Jongenburger. Ook was het fijn dat Tiny en Mart Ferweda aanwezig waren. Zij fleurden de feestvreugde nog verder op door het aanbieden van een drankje ter gelegenheid van hun 55-jarig huwelijk. Boven dit stukje staat: De koren zijn weer begonnen. Daardoor konden onze dirigent, Johan den Hoedt, en onze begeleider op orgel/piano, Ben Kramer, helaas niet komen. Op die maandagavond had hun koor de eerste repetitie van het nieuwe seizoen.

In zo’n vakantieperiode maak je van alles mee. Dus werden er eerst veel ervaringen of belangstellende woorden uitgewisseld.

U vindt de foto's hier

 

Het balletje-balletje kwam daardoor in het gedrang. De vooraf aangekondigde hoofd- en poedelprijs is niet uitgereikt. (Laten we nog een jaar rijpen..). Om acht uur moest iedereen weer op het terras zijn voor een officieel gedeelte. We namen afscheid van Marian als repetitor van het koor. Onze voorzitter, Hennie Hamming, was in de notulen van jaren terug gedoken om te achterhalen op welke manier Marian nu precies bij het koor is terechtgekomen. Dat vond ze niet, dus fantaseerde ze wat over hoe het gegaan zou kunnen zijn. Een fantasie die wel werkelijkheid leek. Namens het koor werd Marian de versierselen omgehangen: een zilveren kettinkje met, eveneens van zilver, een pianootje. Verder kreeg ze een cheque van € 200 en een bos bloemen. Maar dit alles werd vooraf gegaan door het zingen (we zijn en blijven tenslotte een koor) van een afscheidslied, gemaakt door Jan Dullaart.

 

Na alle plechtigheden kwam dan de barbecue. Mooi bruin of een klein beetje zwart: het smaakte allemaal weer heerlijk. En nog lekkerder waren de salades die door acht koorleden waren klaargemaakt. Een genot om te zien hoe mooi die schalen waren opgemaakt.

Genoeg over 20 augustus.

Woensdag de 22-ste, de eerste repetitieavond. En direct in het diepe. Geen ontspannend gezang, maar serieus aan de slag met wat we op 9 september gaan zingen tijdens de intrededienst van mevrouw Anne-Marie van Briemen. Ook na 9 september hebben we diverse optredens en medewerkingen aan diensten. Op 14 oktober zingen we in het LUMC. Op 10 november een concert in Rotterdam-Zuid. En wat ik zelf al eerder als hoogtepunt heb ervaren: 13 december, meewerken aan een Kerstconcert in de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. Een belevenis op zich om met diverse koren te zingen voor een bomvolle kerk. En dat alles onder de enthousiaste leiding van onze dirigent, Johan den Hoedt.

Wilt u ook zo’n bijzondere ervaring als in de Laurenskerk meemaken? Kom eens op woensdagavond naar “De Loods”. We beginnen om 20.00 uur. Er ligt altijd een muziekmap voor u klaar, u kunt zo aanschuiven. Maar eerst heten we u natuurlijk van harte welkom.

 

Wat wordt het: Tot ziens?? of Tot ziens!!

Ad HazenbergDe zomervakantie staat alweer voor de deur. De vutters onder ons zijn al weg op vakantie. Maar met de zang gaan we nog één keer met elkaar uitzingen en wel in het woonzorgcentrum ‘de Wilgenborgh’ te Rotterdam.

De oudere mensen in een dergelijk tehuis vinden het vaak gezellig als er ‘s avonds in hun omgeving iets te doen is. Wij willen daar graag ons steentje aan bij dragen. Hoe komen we nu terecht in ‘de Wilgenborgh’. Wel de dochter van Tiny Benders (één van onze alten) werkt daar en zo doende is zij bij ons gekomen met de vraag : komen jullie ook een keer bij mij in het huis zingen? Het is wel de laatste keer voordat het gehele koor gaat genieten van de zomer en hun zang stemmen uit laten rusten. Maar we vonden dit een leuke afsluiting van het seizoen.
Maar wat hebben we verder zoal gedaan dit afgelopen koor jaar. We zijn 9 keer buiten de Loods wezen zingen. Twee keer een kerstconcert. In Waddinxveen, Nieuwendijk, LUMC, Sliedrecht, drie keren in de Zijdekerk en nu nog in Rotterdam Het waren allemaal fijne zang optredens.
We hebben van Klari en Jacques Loef met elkaar afscheid genomen als beheerders van de Loods. Als koor hebben we ook gezongen voor Klari en Jacques. Misschien is dit wel een beetje aan jullie ontgaan door alle drukte die er opeens was. Een lied gemaakt door Gerda en op de wijs van het Boskoops volkslied.
In de loods op woensdagavond klinkt gezang op van ons koor, want wij hebben repetitie en zingen de hele avond door.
Halverwege is er pauze, staat de koffie voor ons klaar; vers gezet en met een koekje door Jacques en Klari Loef zowaar.
Is het jaarfeest aangebroken ja dan hebben wij extra lol, want wij krijgen bitterballen en een glaasje alcohol.
Zij verzorgen dat geweldig, alles is dik voor mekaar!
Wij zullen jullie missen: Bedankt beheerders echtpaar!!
Rest me nu nog iedereen een goede zomertijd toe te wensen, hopelijk met goed weer.
De zieken beterschap en ik hoop jullie na de vakantie weer te kunnen begroeten.

Hennie Hamming                 

___________________________________________________________________________________________

 

En de tijd gaat door, de grote vakantie is al in zicht, nog maar 5 repetities te gaan. Maar ook nog drie optredens. Met name in Sliedrecht op eerste pinksterdag, s ’avonds om 18.00 , de avondmaal dienst in onze eigen kerk op 17 juni en als afsluiting gaan we 27 juni, zingen in een verzorgingstehuis in Rotterdam. De mensen in zo’n tehuis vinden het altijd heerlijk als er s ‘avonds ook nog een poosje afleiding is, de dagen zijn soms lang voor ze en als er wat te doen is breekt het de dag. Daar willen wij ons steentje graag aan bijdragen, voor ons als afsluiting van een zangjaar ook altijd heel gezellig.
Maar ook dinsdag 22 mei hebben we gezongen in de rouw- en afscheidsdienst van ons koorlid Elly Harkes, zij overleed woensdag voor hemelvaart. Sinds 2008 was zij lid van het koor, na jaren bij v.d. Linden in de winkel te hebben gestaan had ze nu wat meer tijd om te zingen, ze genoot daarvan, Elly woonde met haar moeder aan de Henegouwerweg in Waddinxveen. Zelf heeft zij nog geregeld of we de liederen ‘In de Tuin’ en ‘Wat de toekomst brengen mogen’ wilden zingen bij haar begrafenis. De afgelopen 4 maanden waren heftig en ging ze snel achteruit. Voor haar moeder een hele klap om zonder Elly door te moeten gaan.
Marian Jongeburger heeft ons te kennen gegeven om per 1 aug te stoppen als repetitor van ons koor, dit om gezondheids redenen. Voorlopig mag Johan onze dirigent ons nu ook begeleiden het zal wel even wennen zijn voor ons. Het is heel prettig als een dirigent alleen maar hoeft te dirigeren voor het koor. In de toekomst kijken we wel of dat zo blijft.
Rest mij nog de koorleden die al volop vakantie vieren een prettige vakantie toe te wensen.
Die zieken beterschap en we hopen jullie weer gauw op het koor te zien.

Jeanne Hunink

____________________________________________________________________________________________

 

Waar het koor op Biddag 14 maart 2012 o.a. van mocht zingen in een mooie dienst: Mijn Herder is de Here God, Heer, ik kom tot u en Wat de toekomst brengen moge, leidde ons als koor en gemeente a.h.w. naar Palmpasen.

De Passiedienst op zondag 1 april j.l. waar we als koor aan mochten bijdragen door verbindende liederen te zingen, o.a. uit The Crucifixion van John Stainer en “Aanschouw het Lam van God”.  Dit om stil te staan bij het lijden en sterven van onze Here Jezus,zodat je er stil van wordt. Je kunt tot slot alleen maar zingen:
“Wees stil voor het aangezicht van God”. (ELB 241)
Wat een bijzondere gedachten daar bij!
Na de Paasmorgendienst, waarin we ook als koor mochten zingen van de opgestane Heer, en als gemeente eveneens, kregen we een mooie narcis mee.
Een paasbloem, waaraan een “aansprekend” kaartje bevestigd was met de boodschap:
Goede Vrijdag, God zwijgt. Dagenlang. Doodse Stilte. Tot Pasen. Dan spreekt God. JEZUS, HIJ LEEFT! Genadige liefde. Gods Zoon, sprekend Zijn Vader.
AANSPREKEND…mooie woorden. Voelen we dit ook als zodanig?

Jezus leeft! Vanuit die gedachte gaan we ons als koor voorbereiden op de medewerking op 27 mei a.s. in de Geref. Kerk van Sliedrecht. Het is dan Pinksterdag. Daar hopen we o.m. te zingen: You raise me up, Breath on me breath of God, In His love, Heer zegen ons samenzijn en andere.

Het betreft een zangdienst met vooral ook veel samenzang.
Als bestuur zoeken en kijken we vast naar mogelijkheden voor het nieuwe seizoen en bemerk ik dat de tijd snel gaat.
In november en december aanstaande staan reeds diverse optredens en medewerkingen gepland, o.a. in de Laurenskerk te Rotterdam.
Wordt u bij het lezen van al deze activiteiten, de ontmoetingen met en van elkaar, ook enthousiast:
Laat u niet weerhouden om ons op te zoeken tijdens onze wekelijkse repetities in “De Loods” op woensdagavond, aanvang 20.00 uur.
We zien u er graag!

Voor een ieder die dit leest: namens het bestuur en leden van ‘I Believe’

Een warme en harte groet,

Carolien de Dreu                                          

____________________________________________________________________________________________

Nog even en het is alweer Pasen. We zitten midden in de veertigdagen tijd  een drukke periode voor een kerkkoor. Maar daar doen we het dan ook voor. Zingen in de Lijdenstijd op 1 april. Meewerken aan de Paasmorgendienst 8 april. Dan in mei en juni nog een paar optredens en we gaan alweer naar de vakantie toe.
Met veel plezier elke week een paar uurtjes oefenen om het zo mooi mogelijk te laten klinken.
Als koor gaan we natuurlijk ook met onze tijd mee. Onze papieren uitgave van ‘Koorpraet’ is vervangen door een digitaal exemplaar. Een beetje eenvoudiger dan eerst, daarom heet het nu ‘Koorpraatje’, maar zo blijven alle leden op de hoogte en niet te vergeten, onze donateurs . ook zij krijgen regelmatig een nieuwsbrief met ons wel en wee. Mocht U geen tijd of zin hebben om met ons mee te zingen, dan kunt U altijd nog donateur worden. Ook die zijn van harte welkom. Even een belletje en ik leg U haarfijn uit hoe het werkt.
Onze zieken sterkte en beterschap. 

Aat Pos (214062)                                               

___________________________________________________________________________________________________ 

 

Het is eind januari en nog geen spoortje van de winter te bekennen.
Misschien is dit, als u dit leest, anders en zitten we volop in de kou want dat zou zomaar kunnen gebeuren, de vooruitzichten wijzen wel die kant uit.
De Kerst is weer achter de rug en inmiddels zijn er al weer heel wat plannen gemaakt voor het komende jaar.
Op woensdag 8 februari a.s. gaan wij onze jaarlijkse algemene ledenvergadering houden. We beginnen om 20.00 uur.
Op woensdag 14 maart hopen we onze medewerking te verlenen in de gezamenlijke ‘bidstond voor gewas en arbeid’ die in de Zijdekerk zal worden gehouden.
Op zondag 1 april is het Palmpasen en traditiegetrouw hopen we dan weer te ‘zingen in lijdenstijd’. Dit keer in de Zijdekerk.
We zijn ook al volop aan het repeteren voor de Pasen. Op zondag 8 april willen we onze medewerking verlenen in de morgendienst, ook in de Zijdekerk.
U ziet het, we hebben al weer een druk programma af te werken en er staat nog meer in de planning maar daarover een volgend keer.
Wij kunnen zeker nog wel wat mensen in ons koor gebruiken, dus als u interesse heeft, schroom niet om eens te komen kijken en luisteren op een repetitieavond. We zingen op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur.
Wij leven mee met onze zieken en wensen hen veel sterkte en God’s nabijheid toe.

Riet van Asperen                                          

______________________________________________________________________________________________________ 

Als u deze leest zijn we alweer een eindje op weg in januari 2012.

We hebben het afgelopen jaar een fijn koorjaar gehad. Met mooie kerstconcerten zowel in Waddinxveen als in Nieuwendijk met nog 3 koren van onze dirigent Johan den Hoedt.
Ook Kerstmorgen was een mooie dienst waarin we als gemeente en koor fijn hebben kunnen zingen. Zoals het” Ere zij God”  Maar er waren in het afgelopen jaar ook verdrietige dagen in ons koor. Zo hebben we gezongen  in de afscheidsdienst van  onze sopraan  Riet de Knegt. En ons oud koorlid Jo Geers
Nu  gaan we ons weer bezinnen op de Palmpasen en Paasdienst. Dan zijn we ook alweer een eindje naar het voorjaar toe. Gelukkig hebben we tot nu toe geen last gehad van  het winterse weer. We konden goed de wegen bewandelen en berijden.  Dit gold voor iedereen die zich op de weg moest begeven.
Als afsluiting van dit stukje nog een klein gedichtje dat ik laatst gevonden had
de schrijver is onbekend, maar ik vond het mooi en wil het met u delen.

Trouw.

Trouw aan het oude, als het goed is.
Trouw aan het nieuwe, als het opbouwend is.
Trouw aan de traditie, als ze scheppend is.

Trouw aan het verleden, dat voorbijging en bleef

Trouw aan het heden, dat is en verdwijnt.
Trouw aan de toekomst, die reeds begonnen is.

Trouw aan jezelf, als trouw aan God.

Trouw aan de ander, als trouw aan jezelf.
Trouw aan God, als trouw aan de ander.

We wensen Tiny Ferweda en Elly  Harkes veel sterkte, geduld  maar bovenal vertrouwen dat God met jullie is en zijn Zegen geeft over de behandelingen die jullie moeten ondergaan.


Met vriendelijke groet namens het bestuur I believe,
Hennie Hamming 

______________________________________________________________________________________________________

De koren zijn weer begonnen!

1 item(s)
2012-12-19  December 2012 activiteiten.
December 2012 activiteiten. 8 december: generale repetitie in Barendrecht. Voor het Laurensconcert in Rotterdam dat voor 13 december op het programma staat hebben we eerst nog generale repetitie in de Triomfatorkerk in Barendrecht. Om 9:45 uur werden we eerst ontvangen met koffie waarna we om 10:00 uur begonnen met de repetitie. Aanwezig waren d ....lees_verder